Terug

Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Immuuntherapieën voor kinderen met kanker

Elk jaar wordt bij ongeveer 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker gesteld. Helaas overlijdt één op de vier van deze kinderen. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa. Het is geen gewoon ziekenhuis, maar een onderzoeksziekenhuis. Alle kinderen met kanker in Nederland worden er behandeld en al het onderzoek naar kinderkanker vindt er plaats. Onze steun is gericht op hun veelbelovende onderzoek naar immuuntherapie, een nieuwe horizon in kankerbehandeling die hoop biedt op een betere toekomst voor kinderen met kanker.

Van Heesch groep

Dankzij traditionele behandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie is de overlevingskans van kinderen met kanker in de afgelopen decennia steeds verbeterd. Immunotherapie is een relatief nieuw type behandeling die het eigen immuunsysteem van het lichaam in staat stelt om kanker te bestrijden. In de laatste jaren worden immunotherapieën ontwikkeld voor steeds meer vormen van kinderkanker om, op zichzelf of in combinatie met de bestaande therapie, de behandeling te verbeteren. Omdat immunotherapie doelgericht de kanker aanvalt, is dit type behandeling ook veelbelovend voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van kinderen tijdens en na de behandeling.

“Wij horen steeds vaker van specialisten dat zij hoopvol zijn over de ontwikkeling van betere behandelmethodes van kinderkanker. Immunotherapie lijkt daarin de meest succesvolle en wij dragen graag bij om onderzoek hiernaar mogelijk te maken.”

- Inge Wessels

De onderzoeksgroep van Sebastiaan van Heesch heeft al bemoedigende doorbraken bereikt in het herkennen van nieuwe doelwitten voor immuuntherapieën, die de weg zouden kunnen effenen voor deze vernieuwende behandelmethode.

“Met hulp van Reggeborgh Foundation kunnen we aan verbetering werken van de behandelingen voor kinderen met kanker. Wij vinden al de eerste aangrijpingspunten en dat is enorm veelbelovend. Daarom kijken wij met veel vertrouwen uit naar de toekomst.”

- Sebastiaan van Heesch

Pipetteren 19

Prinses Máxima Centrum, fotocredits: Martin Hols

Van Heesch groep

Prinses Máxima Centrum, fotocredits: Marco Hofsté